Bilkentlilerden Futbol Dünyasına Yeni Platform

Futbol endüstrisinin dünyadaki yeri her geçen gün artarken, Türkiye de bundan oldukça fazla şekilde etkileniyor. Gelişen futbol endüstrisinin en önemli bileşenlerinden olan Scouting (oyuncu izleme-araştırma) konusunda da ülkemizde önemli bir adım atıldı diyebiliriz.
3 Bilkent Üniversitesi mezunu tarafından geçtiğimiz yıl Nisan ayında faaliyete geçirilen TrScouts, dünyanın en gözde sektörlerinden biri olan futbolun ülkemizde çok daha kaliteli hale gelebilmesi amacıyla ortaya çıkan bir platform olma özelliği taşıyor.

Dünya futbolunu yakinen takip eden bir grup tarafından kurulan TrScouts, ülkemizde futbola harcanan büyük meblağlara, yapılan yatırımlara rağmen kulüplerimizce bunun karşılığının alınamadığını düşünmekte. TrScouts’ta oluşum adına gönüllü çalışan kişilerden oluşan 25 kişilik bir scout ekibi var. Mezunlar, ekipte yer alan scoutları önemli elemelerden geçirerek özenle seçiyor ve futbol konusunda oldukça yetkin kişileri ekiplerine dâhil ediyor. Bugüne kadar 2 kez ilan açıp alım yapan TrScouts’a toplamda 300’ün üzerinde başvuru gelmiş olması da bu oluşumun ilerleyen dönemlerde ne kadar etkili olabileceğini kanıtlıyor aslında.

bilkentlilerden-futbol-dunyasina-yeni-bir-soluk-yazi-umb-blog

TrScouts ekibi; dünyanın her yerinden sürekli oyuncular izleyip belirli seviyede olanları listelerine alıyor ve raporlarını çıkarıyor. Amaçları arasında Türk futbolunda gereksiz ve yetersiz yabancı oyunculara verilen paraları azaltmak, gerçekten katkı verecek isimlerin ülkemize gelmesini sağlamak ve ülke futbolunun gelişmesi yer alıyor.
Yabancı sayısının artmasıyla birlikte kulüplerimiz pek çok mevkide yerli yerine yabancı oyuncu tercih etmeye başladı. Fakat bu da kalitesi düşük yabancı oyuncuların da ligimize gelmesine ve yatırımların boşa gitmesine sebep oluyor. TrScouts’un hedeflerinden birisi ise bunu azaltmak. Bu gerçeklerden yola çıkarak, dünya futbolunda faydalanılabilecek kalitedeki oyuncuları ülkemize tanıtmak olan vizyonunu önce kendilerini takip eden futbolseverleri daha sonra da birlikte çalışmayı umdukları kulüpleri memnun etmek olan misyonu ile birleştirerek oyuncu izleme-araştırma (scouting) sektörünün bir parçası olmaya çalışıyorlar. Kendilerine destek verecek tüm takipçileri ile birlikte son derece interaktif bir çalışma içerisindeler, öncelikle Türk kulüplerine, uzun vadeli olarak da tüm dünya futboluna yardımcı olma hedefleri bulunmakta.

TrScouts‘ın herhangi bir geliri olmamasına rağmen oyuncu takiplerini InStat Scouting yazılımını satın alarak daha da geliştirmişler. InStat Scouting, profesyonel futbol kulüplerinin kendi scouting ve analiz departmanları için de kullandığı, dünyadaki 100’ün üzerinde ülkenin liglerini, oyuncu bilgilerini, istatistiklerini ve maçlarını barındıran çok önemli bir yazılım. TrScouts ekibi, bu yazılım yardımıyla tüm maçları rahatlıkla takip ederek, gerekli oyuncu analizlerini kendi yetkinlikleriyle yoğurarak Türkiye Ligleri için her pozisyonda en uygun oyuncuların raporlarının bulunduğu bir websitesi oluşturmuş. Sadece maç ve istatistiklere göre değil, aynı zamanda takımların ve oyuncuların ülkelerinin yerel basınlarında nasıl yorumlandığını pek çok farklı dili çok iyi bilen ekibi ile araştırarak oyuncuların sosyo-kültürel anlamda da Türkiye’ye uyum sağlayıp sağlayamayacağına göre scout raporlarını dizayn ediyorlar.

Detaylı bilgi için;