Fashion Blogger Olmak ya da Olmamak

fashion_typewriter

Yazmak, herkesin yapabileceği bir iş değil. Moda hakkında yazmak da öyle. Donanımlı, güncel ama özgün olmayı gerektiriyor.

Son zamanlarda herkes “modacı” zaten. Hayatında bir kere sketchbook  hazırlamamış ya da görmemiş insanlar “moda tasarımcısı” olduğunu sanıyorlar. Hal böyleyken modanın popüler kültüre yansıtılan ihtişamlı yüzünü görüp modayı alışveriş yapmak ve giyinmek olarak gören bir çok insanın da kendisini “fashion blogger” olarak adlandırması kaçınılmaz bir son tabii.

street_style

Türk moda blog yazarlarına baktığımda moda algısını oturtamamış insanların, diğerlerine giyim-kuşam üzerine akıl verdiğini görüyorum üzülerek. Stil blogu yazdığını sanıp 7/24 giydiklerini çeken kızlar, elişi yapan 40 yaş üstü teyzeler, çocuk sahibi olup işini bırakmış ve evden oturmaktan canı sıkılmış 30’lu yaşlarında kadınlar moda blogu aramalarında karşımıza çıkıyor. Bloglarını reklam panoları gibi kullananları ve her daim yarışma düzenleyenleri saymıyorum bile.

Bir kaç donanımlı blogger dışında Türk moda bloglarında ne yazık ki, bir moda filmi önerisi bulmak güç. Bir sergi gezip ondan ilham alanların sayısı çok az. Bizi dünyada temsil eden genç ve başarılı moda tasarımcılarımızdan çok popüler kültürün bize dayattığı modacılardan bahsediliyor. Değil Edie Sedgwick’in ve Annie Hall’un stillerini yazacak Carrie Bradshaw’tan öteye geçememiş insanlar var bu alanda, ne yazık ki.

fashion_blogger

Yurt dışında ise moda blogger’lığını layıkıyla yerine getiren çok sayıda isim var. Sokak modasını yansıtanlar, DIY ( Do it yourself ) projeleri ile insanları tüketim çılgınlığına değil üretmeye yönelten hatta bunu bir trend haline getirenler var. Bir stil postunda sanat filminden, bir ressamdan ya da efsanevi bir şarkıdan ilham alanlar mevcut.

Biz Üniversite Modası olarak, Türkiye’de bu alandaki eksikliğin farkındayız. Moda ile ilgilenmenin günümüzde yeterli olmadığını, kendini geliştirmenin tek yolunun okumaktan geçtiğini ve modanın alışverişten ya da kendini beğendirme çabasından ibaret olmadığını biliyoruz. Modayı sanatsal bir kaygı olarak görüyoruz ve öğrencilerin moda algılarını geliştirmede bizim de bir payımız olsun istiyoruz.

Başarabilirsek ne mutlu!