Geleceğin Mühendisleri Bu Yarışmada Yetişiyor!

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Teknolojileri Kulübü öğrencilerinin 2011 yılında kurduğu YTU Racing, dünyanın öğrenciler arası icra edilen en büyük mühendislik yarışması olan ve çeşitli ülkelerde gerçekleşen Formula Student yarışmasına katılmak amacıyla kuruldu.

ytu

Farklı disiplinlerin bir araya geldiği takım;17 makine,3 endüstri,1 elektronik ve 1 malzeme mühendisliği bölümünden olmak üzere 22 lisans öğrencisinden ve 3 danışman akademisyenden oluşuyor. Bir yıl boyunca hazırlanarak, Formula Student yarışmasının konsepti olan, tek kişilik açık tekerli bir formula aracının tasarımını ve üretimini gerçekleştirmektedir.

Yarışma konseptinde üniversite öğrencilerinin oluşturduğu takım bir yıl içerisinde formula tipi tek kişilik bir yarış aracının tasarımını, üretimini ve testini gerçekleştirir ve yarışma zamanında aracını jüri önünde sergileyip çeşitli performans testlerine katılırlar. Bir yarış aracının yanında öğrenciler, bir firma gibi aracının maliyet analizlerini, pazar analizlerini, satış tahminleri, firma yönetimi, organizasyon yapısını bir jüri önünde sunarlar.
Formula Student Logo

Yarışma sayesinde öğrenciler, üniversitede aldıkları teorik eğitimi pratiğe dökme imkanı kazanmakla beraber, yapılan tasarımlarda maliyet, üretilebilirlik, sürdürülebilirlik ve performans kriterlerini beraber değerlendirme imkanı yakalıyorlar. Bu sayede daha üniversiteden mezun olmamış iken, gerçek mühendislik dünyasında tasarımların merkezinde olan maliyet kriteri ile tasarım yapmayı öğrenmiş oluyorlar. Mühendislik olarak; mekanik tasarım, analiz, simülasyon, araç dinamiği, ar-ge, üretim yöntemleri, üretim, test ve dokümantasyon konuları hakkında çalışarak  teknik altyapılarını geliştirmekteler. Bunun yanında Formula Student özellikle; takım çalışması, zaman yönetimi, proje yönetimi, maliyet ve pazarlama gibi alanlarda eşsiz bir tecrübe sağlamaktadır.

Temmuz 2012′de düzenlenen yarışmada ekip, birçok takım arasından maliyet kısmında 6. olarak büyük bir başarıya imza atmış. Sonraki yıllarda ilk formula aracını üreten takım, bu araçla Temmuz ayında Formula Student 2014 İngiltere yarışmasına katılmış ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nin ilk formula aracı olan “YTR01″ kod numaralı yarış aracı ile beraber katıldıkları yarışmada, denetleyici jüri tarafından aldıkları olumlu geri bildirimler ve kazandıkları büyük yarışma tecrübesi ile Türkiye’ye geri dönen takım, 2015 yılı için, Ağustos ayında kurduğu yeni ekip ile beraber çalışmalarına başlamış. Gayet uzun ve yorucu bir süreçten geçen takımda, aracın birçok parçası üretime gitmiş bile ! Üretim aşamasına başlanan ikinci araç ‘’YTR02’’ ile bu sene Temmuz ayında Formula Student İngiltere ve Eylül ayında Rusya yarışına katılacak olan ekip, aldıkları ve alacakları destekler ile  Formula Student yarışmasının, en iyi takımlarının seviyesine gelmek için adım adım ilerlemektedir.

Üniversite Medya Birliği’nin de desteklediği YTÜ Racing YTR01’den bir kare:

ytu-2

Üretim aşamasındaki ikinci araç: YTR02’nin CAD görsellerinden:
YTR02 (1) - Kopya
YTR02 (2)
YTR02 (3)

Takımın internet sayfası, sosyal medya hesapları ve tanıtım videosu :

İnternet sitesi: www.yturacing.com

Facebook hesabı: www.facebook.com/Yturacing

Twitter hesabı: www.twitter.com/Yturacing

Youtube kanalı: https://www.youtube.com/user/YTURACING

Üniversite Medya Birliği’nin yaptığı görüşmeleri, iş ortaklıklarını, üye kulüplerin etkinliklerini, medya sponsorluklarını, iş ortaklarının düzenlediği organizasyonların haberini yapar. Üniversite öğrencilerini ilgilendiren her konuda ÜMB bloga içerik üretir. Medya ve iletişim sektöründen alanında uzman kişiler ile röportajlar yapar. Sektörün öncü kişilerinin katıldığı workshoplar düzenler.