Oley(!) Yeni Bir Üniversite Daha Kuruluyor!

Size ‘’Türkiye’nin en büyük sorunu nedir?’’ diye sorsalar muhtemelen işsizlik dersiniz.  Özellikle üniversite mezunu işsizler… Peki bir üniversite mezunu neden işsiz olur?  Cevap hiç zor değil aslında. Ya üniversite mezunu olmak sıradan bir şeydir ya da kalitesiz eğitim alınmıştır. Türkiye’de 2014 itibariyle 196 tane üniversite vardır. Bunlardan 73’ü vakıf yani özel üniversitelerdir.

Devletin üniversite açmasının sebebi aslında bellidir. Öncelik her zaman güçlü gelecek, güçlü nesiller yetiştirmektir. Şu da unutulmaz bir gerçektir ki bir şehirde, bölgede kurulan askeri kışla ve üniversite o bölge, şehir için bir nevi geçim kaynağıdır. Hatta o bölgeyi kalkındırır. Devletin üniversite kurmasındaki bu amacı takdirle karşılayabiliriz. Ama bu saatten sonra özel üniversite kurmanın bölgeye ve şehre ne gibi katkısı olabilir? Nedense ülkemizde Vakıf Üniversitelerinin ağırlığı görüyoruz. Özellikle büyükşehirlerde tabiri caizse her gün yeni
bir üniversite açılıyor.

Bazı büyükşehirlere bakarsak;

İstanbul: Devlet Üniversitesi 9– Vakıf Üniversitesi: 40
Ankara: Devlet Üniversitesi: 6 – Vakıf Üniversitesi 12
İzmir: Devlet Üniversitesi: 4 – Vakıf Üniversite:6
Gaziantep: Devlet Üniversitesi: 1 – Vakıf Üniversitesi:3
Konya: Devlet Üniversitesi: 2- Vakıf Üniversitesi:3
Kayseri: Devlet Üniversitesi: 2- Vakıf Üniversitesi:2

Geçen gün twitter’da bir belediye başkanın attığı tweeti gördüm. ‘’İstanbul Kabataş Beşiktaş Üniversitesinin kurulması için toplantılara başladık.’’ Yazıyor.  Bir belediyenin üniversite kurması prestij açısından muazzam bir şey fakat madalyonun diğer yüzüne de bakmak lazım. İstanbul’da eğitim seferberliği mi başladı her gün yeni üniversite kuruluyor. İstanbul’da 40 özel üniversite varken daha ne üniversite açmasından bahsediyorsunuz? Üniversiteyi açtınız diyelim mezun olan öğrencilere eşsiz bir hayat mı sunacaksınız? Hayır! O mezunlarınız da üniversiteli işsizler ordusuna katılacak. Yapmayın etmeyin kişisel menfaatiniz için, egonuz için bu ülkenin gençlerine kıymayın efendiler!

Üniversite Medya Birliği Haber Direktörü
Ahmet ACAR

Üniversite Medya Birliği’nin yaptığı görüşmeleri, iş ortaklıklarını, üye kulüplerin etkinliklerini, medya sponsorluklarını, iş ortaklarının düzenlediği organizasyonların haberini yapar. Üniversite öğrencilerini ilgilendiren her konuda ÜMB bloga içerik üretir. Medya ve iletişim sektöründen alanında uzman kişiler ile röportajlar yapar. Sektörün öncü kişilerinin katıldığı workshoplar düzenler.