Online Hesaplarınızı Silmeden Önce Yapmanız Gereken 4 Şey

209

İnternetteki bir üyeliğinizi ya da hesabınızı mı kapatıyorsunuz? Bekleyin. Önce yapmanız gerekenler var.

İnternette gezerken, çeşitli servislere, özelliklere ve içeriklere ulaşabilmek için birçok siteye kayıt olmak gerekiyor. İstediğinize bir kere ulaştınız mı daha yeni ve daha parlak şeyler için arkanızda kullanılmayan hesaplar bırakarak gidersiniz. Daha iyi bir dijital deneyim için bu dağınıklıktan kurtulmak istemeniz çok normal.

İstemediğiniz bütün hesaplarınızı kapatmadan önce, aşağıda belirttiğimiz aşamaları takip edin. Bu adımlar online bilgilerinizi sildikten sonra beklemediğiniz şeylerin oluşmasını engellemek için derlendi.

Bağımlılıkları Kontrol Edin

Giriş yapabilmek için Google, Twitter veya Facebook hesaplarınızın bilgisini isteyen birçok servise izin veriyorsunuz. Bunlardan bazıları e-posta tabanlı kayıt sistemine sahip ve bu servisleri kullanma konusunda çok da ısrarcılar. Örneğin, bir yayın platformu olan Medium üzerinde bir hesap açabilmeniz için Facebook veya Twitter hesabınızın bulunması gerekiyor.

Ayrıca, bazı hizmetler birden fazla hesabı ilişkilendirerek bütün bilgilerinizi tek bir veri tabanında birleştiriyor. IFTTT bunun bir örneği. Örneğin, IFTTT’yi Facebook’a blog sitenizden güncelleştirmeleri aktarmak için, Dropbox ve Google Drive dokümanlarını senkronize etmek için kullanabilirsiniz. Her iki durumda da, asıl hesabı silmeniz (Twitter, Facebook, IFTTT) ikincinin korunması anlamına geliyor. Eğer Facebook ya da Twitter hesabınızı dondurursanız Medium’u kullanamıyorsunuz. Eğer IFTTT’yi kullanmayı bırakırsanız, alternatifini bulmadığınız sürece Facebook – Google Drive güncellemelerini otomatik olarak alamıyorsunuz. Böyle bir durumla sorununuz yok mu? Eğer cevabınız hayırsa, Esas hesabınıza kaydedin. Üçüncü parti uygulamalara ve widgetlara hesabınızdan bağlandığınızda, bilgilerinizi okuma ve değiştirme konusunda bir sürü izin talebiyle karşılaşırsınız. Hesabınızı silmeye başlamadan önce, bilgilerinize erişimi kesmek için o eklentileri kaldırın ve uygulama izinlerini geri çekin. Bilgilerinizi Tutun Online bir servis için kayıt yaptığınızda, bilgilerinizi güncellemeyi düşünmezsiniz bile. Fotoğraflar, videolar, müzikler, belgeler ve sahip olduğunuz ne varsa o servislere geçer. O bilgilerle ilişkilendirilmiş bir hesabı silerken… Puf! Hepsi kaybolur ve çok nadiren geri getirebilme seçeneğiniz olur.Bazı çok önemli belgelerimi düşünmeden yaptığım bir hesap silme işlemi sırasında kaybettim. Siz akıllılık edip hesabı silmeden önce bilgilerinizi indirin. O bilgilere ihtiyacınız yoksa bile, ortalıkta gezmesi için bırakmak yerine silin. Bütün belgeleriniz, kredi kartı bilgileriniz ve adresiniz de buna dahil.

Hesap Detaylarınızı Değiştirin

 

Kulağa çok hoş gelen bir kullanıcı ismi bulduğunuzda zaten alınmış olduğunu görmek rahatsız edici olabiliyor.

 

Bazı servislerin silinmiş hesapların kullanıcı ismini ve bazen de e-posta adresini kilitleme gibi bir politikası var. Bu, siz de dahil hiç kimsenin aynı kullanıcı ismiyle yeniden hesap açamayacağı anlamına geliyor. Eğer aynı servisi tekrar kullanmayı düşünüyorsanız bu çok sıkıntı verici bir durum.

 

Kullanmayacaksanız bile, kullanıcı isminizi potansiyel kullanıcılar için kullanılabilir hale getirmeniz iyi bir fikir olacaktır. Kullanıcı adınızı saçma bir şeylerle değiştirin ve e-posta adresi olarak da çok sık kullanmadığınız bir tanesini verin. Bu sayede, eğer isterseniz, geri dönüp sıkça kullandığınız e-posta adresinizle yeni bir hesap oluşturabilirsiniz. Çoğu servis için halen e-posta adresi değişikliğini doğrulamanız gerekiyor. Eğer kullanıcı adınız sizde baki kalsın isterseniz, onu tutabilirsiniz.

Hesabınızı silmenize müsaade etmeyen servisler için kişisel bilgilerinizi değiştirerek o şekilde bırakabilirsiniz.

Aktif Aboneliklerinizi Düzenleyin

Bir çok durumda, bir servisten hesabınızı silseniz dahi e-posta, güncelleme talepleri, teklifler, bültenler vb.. almaya devam edersiniz. Sanırım gelen kutunuzda bunlara çok da ihtiyacınız yok. Aboneliği kaldırın. Silme işleminden sonra istediğiniz zaman bunu yapabilirsiniz ama neden gereksiz mesajların gelen kutunuzu kalabalıklaştırmasını bekleyesiniz? Ayrıca, aynısını kayıt yaptırdığınız bütün ücretli abonelikler için yapmayı unutmayın. Üyeliğinizi silseniz dahi sizi e-posta bülteninden kimse çıkarmak istemez.

Artık Silebilirsiniz

Online bir hesabı kapatmaya karar verdiğinizde, ilk düşündüğünüz bunu nereden yapabileceğiniz ve bulduğunuzda tıklamak olur. Dijital ıvır zıvırlardan kurtulmak için can atarken, kırmızı Sil butonuna tıklamaktan zevk alırım, ta ki önemli bilgi veya materyalleri bu süreçte kaybettiğimi anlayana kadar.

Aynısının size olmasına izin vermeyin. Burada anlattığımız adımları, dijital hayatınızın bir kısmına elveda demeden önce gerçekleştirin. Online bir hesabı sildikten sonra “eyvah!” anını yaşamamak için yapılabilecek başka bir şey var mı? Ya da başınıza gelen başka türlü sorunlar? Önerilerinizi yorum olarak yazarsanız yazıya ekleyebiliriz.

 

HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYIN

 

Üniversite Medya Birliği’nin yaptığı görüşmeleri, iş ortaklıklarını, üye kulüplerin etkinliklerini, medya sponsorluklarını, iş ortaklarının düzenlediği organizasyonların haberini yapar. Üniversite öğrencilerini ilgilendiren her konuda ÜMB bloga içerik üretir. Medya ve iletişim sektöründen alanında uzman kişiler ile röportajlar yapar. Sektörün öncü kişilerinin katıldığı workshoplar düzenler.