Pabuç, Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonunda

Sadberk Hanım Müzesi , Sadberk Koç’un özel ilgisiyle temelini oluşturduğu 19.yy ve 20. yy başına tarihlendirilen zengin Osmanlı kadını kıyafetleri koleksiyonunu bünyesinde bulundurmakta ve bu koleksiyona bağlı olarak gelişen, mütevazı ancak dönemin çeşitliliğini sunan bir ayakkabı koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır.

pabuç_sadberk_hanım

2014 yılının tematik sergisi olarak hazırlanan ”Pabuç, Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonundan” sergisi ile müzede yer alan koleksiyonun toplu olarak tanıtılması amaçlanmıştır. Koleksiyon; çoğunlukla Osmanlının son döneminde üretilmiş ayakkabıları ve terlikleri içermekle birlikte az sayıda Orta Asya, İran, Kuzey Afrika, Hint ve Avrupa örneğiyle, Cumhuriyetin ilk yıllarında üretilmiş ayakkabıları da kapsar. Sergide geleneksel anlayışın yanı sıra Batı modasının da etkili olduğu çizme, bot, ayakkabı, terlik, nalın gibi çok çeşitli ayakkabılardan seçilmiş 127 örnek yer almaktadır. Deriden yada kumaştan yapılmış ayakkabıların çoğu sırma, gümüş tel ve kılabdan ile, bunun yanı sıra ipek iplik, pul, boncuk ve başka süsleme malzemeleri kullanılarak işlenmiştir. Osmanlı günlük yaşamında yaygın olarak kullanılan, ahşaptan oyularak yapılmış sedef, fildişi ve gümüş gibi malzemelerle süslenmiş nalınlar ise sergide ilgi çekici bir grup olarak yer almaktadır. Ayrıca sergide yer alan etiketli ayakkabı örnekleriyle Osmanlı’nın son dönem ayakkabı üreticileri ve satıcıları hakkında fikir edinilmektedir.

pabuç_sadberk_hanım

Bu sergide görerek birebir öğrendiğim Osmanlının ayakkabı modası beni gerçekten etkiledi, hatta bazı ayakkabıların renginin ve motiflerinin ne kadar güzel olduğunu ve günümüze uyarlandığında ilgi çekici ve hoş duracağını bile düşündüm. Günümüzdeki hızlı tüketimde bu kadar uğraşılmış el emeği ayakkabıların tekrar gündeme gelebileceğini pek sanmıyorum fakat ayakkabı tasarımcıları bu ayakkabı modellerden ve motiflerinden ilham almalı diye düşünüyorum.

pabuç_sadberk_hanım pabuç_sadberk_hanım

Canlı morlar, fuşyaların kullanıldığı altın telden yapılmış motifli ayakkabıları çok sevdim. O tarihlerde yaşasam bunu alırdım, diye içimden geçirdim. Bu müzedeki Pabuç koleksiyonunu gezmek, o dönemlerin modası hakkında düşünmek çok etkileyiciydi benim için.

pabuç_sadberk_hanım

Eskiden tek tek kunduracıların ellerinde doğal malzemeler kullanılarak yapılan ayakkabılar günümüzde ise neredeyse el değmeden fabrikalarda  çok kısa bir sürede imal edilebiliyor. Eskiden ayakkabı sahibinin birebir ayak ölçüsü alınarak yapılan tam anlamıyla bir sanat eseri olan pabuçlar dönemin de adeta bir izdüşümü oluyor.

Sadberk Hanım Müzesinin içinde sadece Pabuç kolesiyonu yer almıyor tabii ki. Ayrı köşelerde de farklı eserler var, gitmişken gezilmesi gereken. Etkilenip aklımda kalan birkaç parça var mesela, Urartu krallığından kalma küpeler o kadar enteresan tasarımlara sahiptiler ki demir halka üzerine dört tane kılıç takılmış ve aşağı doğru sarkıtılmıştı. Ayrıca Helenistik dönemin süs eşyalarını da çok sevdim. Özellikle mücevherli aksesuar olarak adlandırılan, 19. yy a ait taç görülmeye değerdi. Gitmişken ufak hediyelik eşyalar ve birkaç kartpostal aldım kendime.

Size görsellerle küçük bir müze turu attırmak istiyorum ama bence  gezilmesi gereken yerler arasına not edilmeli listenizde!

sadberk_hanım_müzesi sadberk_hanım_müzesi